HAMELIN A MIRAMAR

Si el matí del dia 13 de novembre un foraster haguera campat pel poble de Miramar, és ben segur que la seua sorpresa haguera estat gran: un pregoner, tot seguit de la banda de músics del poble, anava anunciant la Pentafesta, un dia dedicat a la música inclós en el programa de celebracions del XXé aniversari de la Unió Musical Milamarina. L’espectacle de xiquets i xiquetes, pares i mares que omplien els carrers recordava un nou Hamelin que encantava a la gent amb música fins arribar a la plaça de l’Era.


Tot començà la nit d’abans quan, després de l’assaig, músics, directius i amics ferem un sopar plé de sorpreses: primer, un reconeixement-homenatge a David (“Primo”), que des del principi ha portat la nostra bandera; després, verem els videos de la inauguració de la Nostra banda en abril de 1991 i de l’Auditori en decembre de 2002, moments emotius i inoblidables de la nostra història com a banda.


Tornem a la plaça de l’Era… Allí, diferents tallers preparats pels joves músics (globus, beguda i menjar, confecció d’instruments, bitlles, pesca de la corxera, percussió…) oferien activitats on les menuts i els grans gaudien de la música.

Era encisador vore menuts de 3 i 4 anys fent jocs i altres més grans pescant corxeres, fent maraques o xiulant l’ocarina. Els adults compraven el pastís d’Isabel, els bunyols de Joaquina o la coca de Maite, que Gordon oferia amb simpatia.


Cap a les dotze del matí va haver un moment màgic: el grup instrumental interpretà “Apache Warrior” amb diapositives de la natura i la lletra del testament que va deixar el jefe sioux al seu poble. Quasi al final, els espectadors també participaren formant un cor espontani que cantava amb sentiment i ganes.
La plaça estava plena de gom a gom i unes danses del món ompliren de color el matí, no obstant estar nuvolós. No podia faltar una batukada que els xiquets i xiquetes acompanyaren amb instruments confeccionats amb canyes, botelles i utensilis de la vida quotidiana.

Finalment, una traca de globus va donar fi a la Pentafesta. Ningú va quedar decebut del que va trobar eixe matí a la plaça de l’Era que, per unes hores, es va convertir en el centre musical del poble.

És precís i de justícia agrair a tots els músics, directius i col·laboradors la feina realitzada amb dedicació i interés, no només eixe dia, sinó les tres darreres setmanes. I el director, Filibert Mira, on era? Present, com sempre, des del principi: la idea i la iniciativa de la Pentafesta, la il·lusió, la direcció i la motivación que a tots ens trasmet són seues. Podem dir que el veritable Hamelin de Miramar va ser Filibert Mira…

No podia acabar el dia sense un dinar de germanor que confirmava –amb bon ambient i joia- el moment d’unió (en paraules encertades del president, Alfons Bertó) de la Unió Musical Milamarina. Un dia molt especial que difícilment oblidarem.

Javier Llop

Publicado en Escola de Música.